luni, 2 noiembrie 2009

ogar greyhound


Ogar Englez Cenusiu

Denumirea in engleza Greyhound

Face parte din grupa de caini X: Sighthounds

Rasa Greyhound (Ogar Englez Cenusiu) are ca tara de origine Marea Britanie, iar stramosii lui sunt Ogarul Egiptean si Ogarul Arab Sloughi.

Ogarul Englez are o constructie simetrica si viguroasa, cu o musculatura formidabila, are corpul proportionat, bine echilibrat. Cainele de rasa Greyhound are capul lung, potrivit de lat, craniul plat, stopul usor, botul lung si uscat, nasul ascutit si negru, maxilarele puternice si musculoase.

Ochii Ogarului Englez sunt stralucitori si inteligenti, de culoare inchisa. Urechile mici, cu textura fina, sunt numite uneori "urechi in petala de trandafir". Ele sunt impaturite si culcate pe ceafa. Gatul este musculos, lung si suplu, bine curbat, conducand catre un trup lung si musculos. Umerii apar foarte oblici pentru ca membrele anterioare sa aiba o mare mobilitate.

Pieptul este adanc si spatios, spatele puternic, bine dezvoltat, usor incovoiat, salele late, adanci si viguroase. Picioarele anterioare sunt lungi, sigure, cu osatura puternica, cele posterioare mai lungi ca cele anterioare, foarte musculoase, destul de distantate intre ele.

Jaretul este puternic, destul de lung, pulpele musculoase si ferme, labele lungi si inchise, solide, cu degetele compacte, bine apropiate. Coada lunga, fina, atasata destul de jos, mai groasa la baza, subtiindu-se spre varf, este purtata in jos, usor curbata.

Parul este neted, des si aderent pe corp, iar culorile care se intalnesc sunt negru, alb, roscat, cenusiu, brun-galbui sau oricare din acestea in combinatie cu alb.

Speranta de viata la Ogarul Englez Cenusiu este de 10 - 12 ani. La o nastere femela Greyhound va avea in jur de 6 - 8 pui.

Inaltimea ideala este de 71 - 76 cm pentru masculi, iar pentru femele, 68 - 71 cm. Greutatea poate fi cuprinsa intre 25 si 30 kg.

Caini sensibili, eleganti, bravi si loiali, Ogarii Englezi pot manifesta oarecare incapatanare. Cu o vedere foarte buna si sunt adesea utilizati in campanii de vanatoare de cerbi si lupi.

Rezervat in general atat fata de stapan, cat si fata de straini, Ogarul Englez Cenusiu se va adapta mai usor la mediul interior decat la curte. Oricum, el va avea nevoie si de exercitiu fizic pentru a ramane in forma, a fi sanatos si a nu deveni lenes. In prezenta copiilor nu este rasa cea mai indicata deoarece poate deveni nervos.

In general cainii de rasa Ogar Englez Cenusiu au rareori boli genetice si par a avea o sanatate de fier. Au nevoie de un climat mai cald pentru ca sunt sens ibili la frig. Atentie la metabolism si nutritie pentru a preveni aparitia bolilor de stomac care pot aparea in timp si se datoreaza dietelor nesanatoase!

Greyhound-ul este folosit cu succes si la concursurile de alergari, datorita vitezei pe care o poate atinge (pana la 65 km/h), si rezistentei de invidiat. Chiar daca pe distante mari nu va fi cel mai tenace, el va fi cu siguranta cel mai iute.

vineri, 30 octombrie 2009

miercuri, 28 octombrie 2009

întâlnirea proprietarilor de ogari din judeţ


sursa: aici
Duminică a avut loc întâlnirea proprietarilor de ogari din judeţ, eveniment în cadrul căruia s-a organizat şi un concurs la care s-au înscris 28 de proprietari şi câinii lor.
Asociaţia Comunitară Crasna Domăneşti a organizat o întâlnire a proprietarilor de câini ogari. La eveniment au participat în primul rând localnicii, dar au fost invitaţi şi sătmăreni, careieni, proprietari din Lucăceni, Căpleni, Sătmărel, Micula şi Csaholy (Ungaria).
Cu ocazia întâlnirii, s-a întocmit şi procesul verbal de constituire a Asociaţiei Crescătorilor de Ogari “Domăneşti”.
Concursul organizat pentru ogari a constat într-o cursă pe o pistă de 250 m, spaţiu amenajat şi dotat cu instalaţie specifică. La start s-au prezentat câte doi câini, iar câştigătorul fiecărei runde a participat la următoarea tură. În finală s-au prezentat doi câini, avându-i ca proprietari pe Daniel Ghioacă din Lucăceni şi Natalia Tier din Carei, iar câştigătoare a fost perechea din Lucăceni.
La întâlnire au participat 350 de spectatori, astfel încât organizatorul evenimentului, Ştefan Virag, consideră un real succes manifestarea. Acesta a declarat că pe viitor doreşte să organizeze cât mai multe evenimente de acest gen, urmând să modernizeze pista şi să încheie demersul de constituire a Asociaţiei Crescătorilor de Ogari “Domăneşti”.
Manifestaţia s-a încheiat pe terenul de sport, la scena amenajată, cu o masă festivă cu participarea a aproximativ 80 de persoane.

duminică, 4 octombrie 2009

vineri, 18 septembrie 2009

ogarii mei














ii vand celui care ma suna la telefon nr.: 0746235877